

L’Institut Universitari ha potenciat durant 2019, com a centre de recerca, l’activitat de translació i innovació clínica a partir dels diferents programes estratègics de l’Institut Universitari i hem potenciat el posicionament de l’Institut Guttmann respecte dels organismes nacionals i internacionals d’investigació.
La confluència entre l’Hospital Especialitzat -Centre d’Excel·lència- i l’Institut Universitari de Neurorehabilitació -Centre de Coneixement- permet optimitzar la generació i transferència de nous coneixements en aquest àmbit especialitzat de la ciència.
La seva Visió és ser un Referent Internacional en Neurorehabilitació, capaç de generar i transmetre nous coneixements i innovació contínua en les tècniques, procediments i tecnologies pròpies del seu àmbit de coneixement científic i de la neurociència en general, mitjançant l’impuls d’una xarxa de cooperació oberta a la participació d’altres centres d’excel·lència, universitats, centres tecnològics, empreses i entitats, nacionals i internacionals.
Per a això, l’Institut Guttmann treballa 6 línies principals de recerca translacional i innovació, en base a:
- Potenciar el desenvolupament i la incorporació de nous coneixements des de l’àmbit de les neurociències, la bioenginyeria i les tecnologies mèdiques.
- Integrar les actuacions que es realitzen en matèria de recerca clínica i translacional, per afavorir millors alternatives assistencials.
- Dinamitzar l’establiment d’aliances, convenis o acords de cooperació amb institucions i entitats afins a la nostra organització.
Al 2019 cal destacar pel que fa a Recerca i Innovació:
– Que en l’àmbit de les Tecnologies per a la rehabilitació sensitiva-motora i productes de suport, hem iniciat la nostra participació en el programa EIT-Health, a través del projecte ABLE destinat a la validació clínica de l’esquelet robòtic lleuger ABLE; i hem potenciat la incorporació de la realitat virtual a la pràctica clínica, a partir de les necessitats i requeriments d’usuaris identificats pels nostres professionals.
– Que hem establert un conveni de col·laboració amb CERCA per afavorir l’establiment de sinergies amb altres centres i avançar en el procés d’acreditació i hem progressat en la col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut des de la participació en el “Second Global Rehabilitation 2030 Meeting” per potenciar la rehabilitació com a element estratègic per al desenvolupament sostenible. També hem assolit la renovació de la participació a l’European Innovation Parnertship for Active and Health Aeging on participem juntament amb l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).
– Que respecte a la neuroreparació i les teràpies avançades, hem rebut la “Beca Mike Lane” de la entitat Castellers de la Vila de Gràcia, per a la investigació en estimulació transcutània medul·lar amb l’objectiu de millorar la funció respiratòria en persones amb lesions medul·lars de nivell cervical o toràcic i s’ha impulsat el desenvolupament dels programes de neuromodulació espinal transcutània combinats amb rehabilitació intensiva i sistemes robòtics.
– Que en relació a la rehabilitació neuropsicològica, l’estimulació cognitiva s’ha finalitzat amb èxit el projecte “INNOBRAIN: Noves tecnologies per a la innovació en rehabilitació i estimulació cognitiva”, una iniciativa que forma part de la Comunitat RIS3CAT NextHealth. També s’ha impulsat el desenvolupament i validació clínica de dues “Apps”, una per la valoració cognitiva mitjançant mòbil i tablet i altre per l’entrenament cognitiu de persones sanes, potenciant les característiques de gamificació; i gràcies al suport del Grup Atresmedia, que ha destinat la recaptació íntegra de la seva cursa solidària d’enguany “Ponle Freno” a l’Institut Guttmann, hem pogut millorar el nostre sistema de valoració cognitiva per a la conducció segura. Aquest sistema l’estan fent servir actualment el RACC i la FIA en conductors majors de 65 anys. El projecte ens permetrà ampliar la franja de persones usuàries del sistema a totes les franges d’edat de conductors.
– Que pel que respecta a l’estimulació cerebral no invasiva, hem aconseguit finançament del l’ISCiii per iniciar un assaig clínic amb Estimulació Magnètica Transcranial per millorar la capacitat de marxa i l’espasticitat en pacients amb esclerosi múltiple en col·laboració amb l’Hospital Vall d’Hebron.
Respecte a la recerca en Salut Cerebral, durant 2019 s’han traslladat les avaluacions presencials del projecte Barcelona Brain Health Initiative al nou edifici de Guttmann Barcelona i s’ha signat un conveni per a què el projecte col·labori amb el consorci europeu LifeBrain, un projecte finançat per la Comunitat Europea coordinat per la Universitat d’Oslo que combina 13 estudis d’investigació de 8 països europeus per explorar l’impacte dels gens, l’ambient i els estils de vida en la salut cerebral al llarg de la vida.
Barcelona Brain Health Initiative (BBHI)
Projecte de recerca per a la promoció de la Salut Cerebral amb el suport de “la Caixa”.

La iniciativa Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) és l’estudi de recerca promogut per l’Institut Guttmann amb el suport destacat de “la Caixa” per conèixer i entendre com mantenir la salut del cervell al llarg de la vida:
– Identificant els factors d’estil de vida i els mecanismes biològics subjacents a la bona salut cerebral que prediuen el manteniment de la salut conductual i cognitiva.
– Avaluant els efectes d’un programa personalitzat d’intervenció multidimensional, centrat en hàbits de vida per promoure la salut del cervell, preservar la cognició i reduir les malalties cròniques.identificant els factors d’estil de vida i els mecanismes biològics subjacents a la bona salut cerebral que prediuen el manteniment de la salut conductual i cognitiva.
Durant 2019, tercer any del projecte, el BBHI ha continuat amb el seguiment online de la cohort, de més de 4.000 voluntaris, per estudiar l’impacte des hàbits de vida sobre la salut cerebral, i s’han començat a fer les avaluacions presencials a Guttmann Brain Health Institute (GBHI) Barcelona als més de 800 voluntaris.
També cal destacar que hem finalitzat el desenvolupament i hem començat a testar l’aplicació mòbil per a la fase d’intervenció multimodal, que permet el monitoratge d’hàbits de vida (esport, son, dieta, etc) i l’entrenament cognitiu amb jocs cognitivament estimulants. La fase d’intervenció multimodal pretén validar que el disseny de plans de salut cerebral personalitzats, recolzats per estratègies de coaching (tenir un entrenador personal) permeten ajudar a que les persones adoptin nous hàbits de vida saludables amb un impacte positiu sobre la seva salut cerebral.
El grup de referència es reuneix a Guttmann Barcelona
El 20 de febrer de 2019 es va celebrar la tercera reunió amb el “grup de referència”, un grup de 20 voluntaris que representaven tota la cohort en termes d’edat, gènere, etc. amb l’objectiu de reunir les seves opinions i expectatives sobre diverses àrees concretes del projecte.

Els voluntaris omplen el CaixaForum
La III Trobada de Voluntaris del BBHI va tenir lloc a l’auditori del CaixaFòrum, va estar presentada per la periodista Elisenda Camps i va comptar amb la presència de més de 350 voluntaris que gairebé van omplir l’aforament. A la reunió, el conjunt d’investigadors van presentar els nous resultats de l’estudi i algunes novetats de cara al 2020: la nova App de valoració cognitiva, el Guttmann Cognitest, i l’ampliació de l’estudi amb nous projectes com el BBHI Sènior (per promoure la salut cerebral en persones de més de 65 anys) i el BBHI Resilience (per obrir la participació en el projecte a persones que, amb una malaltia neurològica o psiquiàtrica diagnosticada, també estan interessats en millor la seva salut cerebral i optimitzar la capacitat de resiliència del sistema nerviós).

Repercussió del projecte BBHI
Durant tot el 2019, el projecte ha estat present amb impactes als principals mitjans de comunicació de Catalunya i Espanya a causa de la publicació dels primers resultats en diversos articles a revistes científiques, així com la publicació del llibre “El cerebro que cura” d’Álvaro Pascual-Leone i David Bartrés-Faz.

Recerca Social
En el 2019 l’Institut Guttmann ha realitzat una nova aposta per a la Recerca Social, amb la presentació del projecte PARTICIPA, el primer projecte de recerca en innovació social i discapacitat impulsat per l’Institut Guttmann amb el suport de les associacions presents al Consell Social i de Participació.
El projecte analitzarà els factors facilitadors i les barreres més rellevants per a la participació social de les persones amb discapacitat. Durant cinc anys s’avaluarà i codificarà la participació de les persones amb discapacitat en base a la Classificació Internacional de la Funcionalitat, CIF, per tal d’identificar factors predictius i analitzar la influència de factors determinants per a la seva participació.

L’objectiu final del programa és potenciar l’empoderament dels participants, però també de la societat en general, per a un efectiu exercici dels seus drets. El projecte que vol arribar a 2.000 voluntaris ajudarà a incrementar la participació de les persones amb discapacitat i a canvi rebran recomanacions per fer-ho d’una manera efectiva i igualitària sota el lema “Junts suprimim barreres i construïm una societat millor!”.
XARXES D’INVESTIGACIÓ COOPERATIVA
El Centre de Recerca i Innovació ha continuat participant en les diferents estructures estables d’Investigació Cooperativa, formant part activa de les següents:
– Plataforma de Innovación en Tecnologías Médicas y Sanitarias, ITEMAS. Instituto de Salud Carlos III.
– Red de Terapia Celular Tercel. RETICS, Redes Temáticas de Investigación Cooperativa. Instituto de Salud Carlos III.
– Red Temática de Investigación en Neurotecnologías para la Asistencia y la Rehabilitación, NeuroTec. Ministerio de Economía, Industria y Competitividad.
PROJECTES COMPETITIUS
El 2019 s’han presentat 23 propostes a convocatòries competitives per al finançament de projectes de recerca i innovació, adreçades a diferents organismes tant nacionals com internacionals, amb un resultat positiu en 4 de les presentades:
– Programa AXA Chairs 2019, AXA Research Fund
– Programa de Cooperación Internacional de CONICYT, Ministerio de Educación del Gobierno de Chile
– Convocatoria de acciones de CYTED 2019, Programa Iberoamericano
– Wings for Life Spinal Cord Research Foundation, 2019 Project Research Grants
– Programa Horizon 2020, Unió Europea
– EIT Health BP 2020 Innovation Projects, EIT Health
– European Joint Programme on Rare Diseases, Unió Europea
– INTERREG Mediterranean, Call for proposals 2019
– Proyectos de Investigación en Salud – Acción Estratégica en Salud 2019, Instituto de Salud Carlos III
– Proyectos de Investigación Clínica Independiente – Acción Estratégica en Salud 2019, Instituto de Salud Carlos III
– Programa Estatal de I+D+i orientada a los Retos de la Sociedad, Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
– Fundación Universia y Fundación Konecta, Convocatoria de ayudas a proyectos inclusivos 2019
– Programa Estatal de Generación de Conocimiento, Acciones de dinamización “Redes de Investigación” – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
– Convocatòria de Recerca Social 2019, Obra Social “La Caixa”
– Convocatòria 2019 Premi “Beca Mike Lane”, Castellers de la Vila de Gràcia
– Programa d’impuls del talent i de l’ocupabilitat del PERIS 2016-2020, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya
– LA CAIXA Health Research 2019, Fundació La Caixa
PRODUCCIÓ CIENTÍFICA 2019
Durant 2019 l’Institut Guttmann ha treballat en 59 projectes de recerca, 19 estudis i 4 assajos clínics.
L’equip de professionals han publicat 48 articles en revistes científiques indexades, amb un factor d’impacte acumulat de 153,356 (16 en el primer quartil), 3 articles en revistes no indexades i han participat en un total de 41 Jornades i Congressos tant nacionals com internacionals.
Articles publicats en revistes indexades:
Accedeix als articles publicats durant l’any 2019
Articles publicats en revistes no Indexades:
– Transcranial magnetic stimulation: Neurophysiological and clinical applications
Burke MJ, Fried PJ, Pascual-Leone A.
Handb Clin Neurol. 2019;163:73-92. doi: 10.1016/B978-0-12-804281-6.00005-7. PubMed PMID: 31590749
– Terapia ITB. Guía de referencia Clínica
Benito Penalva, Jesús. Vidal Samsó, Joan
ISBN: 978-84-09-14926-1
– Del Instituto Guttmann a los centros deportivos municipales. Una práctica inclusiva en la ciudad de Barcelona
Yepes, Carlos; Moya, Patricia; Medina, Josep
Acción Motriz. Revista 23 (Julio-Diciembre 2019). ISSN 1989-2837