2022 CONEIXEMENT

Àrea de recerca i innovació

Recerca i Innovació

L’Institut Universitari ha potenciat durant 2022, com a centre de recerca, la translació a la clínica dels resultats de la recerca i ha impulsat els processos d’innovació assistencial per reforçar el nostre compromís d’oferir el més alt nivell científic i tècnic en cadascuna de les línies de recerca estratègiques.

La confluència entre l’Hospital Especialitzat -Centre d’Excel·lència- i l’Institut Universitari de Neurorehabilitació -Centre de Coneixement- permet optimitzar la generació i transferència de nous coneixements en aquest àmbit especialitzat de la ciència.

Per ser un Referent Internacional en Neurorehabilitació, l’Institut Guttmann treballa generant i transmetent nous coneixements i innovació contínua en les tècniques, procediments i tecnologies pròpies del seu àmbit de coneixement científic i de la neurociència en general, mitjançant l’impuls d’una xarxa de cooperació oberta a la participació d’altres centres d’excel·lència, universitats, centres tecnològics, empreses i entitats, nacionals i internacionals.

PROJECTES COMPETITIUS

En relació als projectes competitius i amb finançament aliè cal destacar que l’any 2022 hem presentat 22 propostes a convocatòries públiques per al finançament de projectes de recerca i innovació, adreçades a diferents organismes nacionals i internacionals. Tot i que algunes d’elles encara no s’han resolt, de moment ja hem obtingut un resultat positiu en cinc de les presentades:

A nivell de Catalunya, en el marc de subvencions públiques:

 • Des del programa de recerca en Tecnologies per a la rehabilitació Sensitivo-motora i productes de suport s’ha treballat en una proposta col·laborativa amb la Fundació iSocial, la UPC, la Fundació Ampans i l’empresa Avinent per a la convocatòria de subvencions del Departament de Drets Socials en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU, que ha aconseguit resultar finançada. Aquest projecte “RehabLab.cat” busca construir un node català de fabricació additiva (mitjançant impressió 3D) d’adaptacions, és a dir, de productes de suport que no siguin productes sanitaris i que són necessaris per a les persones amb discapacitat en la realització de les activitats de la vida diària.
 • Hem obtingut la revalidació del nostre reconeixement com a Grup de Recerca Consolidat per part de l’AGAUR, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, amb l’atorgament de finançament associat.

A nivell de Catalunya, en el marc d’organitzacions sense ànim de lucre:

 • Des del programa de recerca en Salut Cerebral s’ha aconseguit finançament per a una proposta presentada a la convocatòria d’ajuts a la recerca per a projectes sobre Salut Mental de la Fundació La Marató de TV3, que coordinarà des de Guttmann el Dr. Gabriele Cattaneo i on també hi participarà com a sub-projecte el grup del Dr. David Bartrés de la Universitat de Barcelona. El projecte treballarà al voltant de l’estimulació cerebral no invasiva a domicili per a tractar la depressió resistent al tractament farmacològic, i els seus objectius són l’estudi de la viabilitat i la eficàcia d’aquest tractament domiciliari i la identificació dels determinants neurobiològics de la resposta terapèutica, que seria clau per a dirigir en el futur intervencions més individualitzades i efectives.

A nivell de l’Estat Espanyol, en el marc de subvencions públiques:

 • Ha estat aprovat i subvencionat per l’Instituto de Salud Carlos III un projecte multicèntric en el què participem, liderat per l’equip de qualitat de l’Hospital Vall d’Hebron, que es va presentar a la darrera convocatòria de projectes de Recerca en Salut de la AES. El seu objectiu és el desenvolupament i l’avaluació de la implantació d’una eina cocreada per a la identificació i la notificació per part del pacient de quasi-incidents de seguretat en l’atenció hospitalària, amb enfocament preventiu i no punitiu; que deixi enrere els sistemes actuals de notificació i gestió d’incidents, destinats fonamentalment als professionals sanitaris. Hi participaran 21 investigadors de 8 hospitals diferents, i entre ells l’Institut Guttmann.

A nivell Europeu, en el marc de subvencions públiques:

 • Ens ha estat concedit i finançat per la Unió Europea el projecte STRATIF-AI, presentat a l’exigent convocatòria Horizon Europe. Es tracta d’un projecte de 4 anys de durada, on participarem 15 socis de 8 països diferents en total i que té l’objectiu principal de trobar maneres d’estratificar les activitats de rehabilitació física com cognitiva de manera que siguin més útils per als pacients d’ictus, millorant-ne tant la prevenció, com el tractament i la rehabilitació.

L’Institut Guttmann treballa principalment en 6 línies estratègiques de recerca translacional i innovació.

Durant l’any 2022 hem treballat en 53 projectes de recerca, 26 Estudis i 8 Assajos Clínics.

Distribució dels projectes de recerca entre els diferents programes:

P1   Tecnologies per a la rehabilitació sensitivo-motora i productes de suport 10
P2   Neuroreparació i teràpies avançades10
P3   Rehabilitació neuropsicològica i estimulació cognitiva (GNPT®)7
P4   Salut cerebral (Barcelona Brain Health Initiative)             8
P5   Neuroestimulació i Neuromodulació          5
P6   Recerca Social -QVIDLAB-    13

En relació a aquestes línies estratègiques, durant el 2022 en destaquem:

Tecnologies per a la rehabilitació sensitivo-motora i productes de suport:

 • A l’Institut Guttmann estem immersos en el programa d’Investigació i Innovació Terapèutica en Pre-habilitació, Rehabilitació i abordatge integral de les seqüeles de tumors cerebrals recolzat Fundació Joan Ribas Araquistain.
 • Hem continuat treballant en el projecte finançat per l’EITHealth per a la validació de l’esquelet robòtic lleuger ABLE exoskeleton. Ja hem pogut incloure més de 20 participants en l’estudi, realitzant un entrenament de 12 sessions amb cadascun d’ells i amb el corresponent protocol d’avaluacions i seguiments.

Neuroreparació i teràpies avançades:

 • Aquest 2022 hem finalitzat el projecte subvencionat per la Fundació La Marató de TV3 que estudia l’estimulació elèctrica de la medul·la per a la rehabilitació del membre superior, en col·laboració amb el Professor Reggie Edgerton de la University of California Los Angeles (UCLA), que alhora és assessor científic de l’Institut Guttmann.
 • Quant a l’estudi clínic d’implantació de cèl·lules mesenquimals per a potenciar la regeneració medul·lar, estem amb l’estudi d’extensió, doble cec, del projecte que fem en coordinació amb el Banc de Sang i Teixits amb el finançament de l’Instituto Carlos III. Aquest 2022 hem reclutat i infundit ja més de 10 pacients tetraplègics, amb dues dosis per cada participant i la realització dels seguiments previstos. Pel que fa a l’assaig europeu “NISCI-NOGO Inhibition in Spinal Cord Injury”, finançat pel programa H2020, el reclutament ha estat un èxit, tot i els estrictes criteris d’inclusió que marca el protocol.
 • Ens ha estat concedit el projecte ReGAIT, finançat pel Plan Estatal del Ministerio de Ciencia e Innovación, dins la convocatòria de generació de coneixement. La feina de l’Institut Guttmann en aquest projecte se centrarà en determinar si la combinació d’estimulació medul·lar no invasiva amb rehabilitació de la marxa redueix l’espasticitat i facilita la recuperació de la força motora de les extremitats inferiors i la capacitat de la marxa en pacients amb lesió medul·lar espinal incompleta.

Rehabilitació neuropsicològica i estimulació cognitiva:

 • S’ha mantingut l’impuls de la recerca i la innovació associada al programa GNPT® per a incrementar les dades sobre la seva utilitat clínica i la incorporació de nous elements de valor diferencial.
 • El projecteTecnologías interactivas para la rehabilitación cognitiva_ACTIVE VRaindel programa Retos Investigación del Ministeri, coordinat per la Universitat de Girona ha arerencat la fase experimental a l’Institut Guttmann.
 • Hem tancat la recollida de la mostra tant de l’estudi multicèntric coordinat per l’Hospital Clínic sobre rehabilitació cognitiva i plasticitat cerebral en Esclerosi Múltiple, com del projecte coordinat per la Universitat de Barcelona de teràpies combinades en pacients amb ictus isquèmic crònic.

Salut cerebral:

 • Aquest 2022 el projecte Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) ha finalitzat la segona sèrie de valoracions presencials biomèdiques als voluntaris, per tal d’avaluar els canvis efectuats pel pas del temps en la seva salut cerebral. S’ha continuat i avançat en la promoció d’hàbits de vida saludable amb el desenvolupament d’intervencions multimodals que combinen entrenament cognitiu, modificació de la dieta, activitat física, higiene de la son o modificacions de la participació, i que es monitoritzen des del telèfon mòbil mitjançant l’aplicació Brain Health Coaching App.
 • S’ha finalitzat l’activitat de recerca vinculada al projecte concedit en la convocatòria PANDÈMIES de l’AGAUR, i hem seguit treballant en el projecte finançat per la Fundació La Marató de TV3 en la convocatòria específica de la Covid-19, adreçat a investigar i potenciar els mecanismes de resiliència cerebral.

V Trobada anual de Voluntaris i Voluntàries de la BBHI

El 21 de novembre es va celebrar al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona la V Trobada de Voluntaris i Voluntàries de la Barcelona Brain Health Initiative (BBHI), que tenia com a objectiu fer un retorn als participants dels avenços aconseguits en l’estudi de la salut cerebral, gràcies a la seva contribució.
L’acte, que també es va poder seguir per streaming, va ser conduït pel periodista científic Josep Corbella i la jornada es va dividir en 3 blocs de presentació de resultats de la recerca, seguits per torns de preguntes del públic.

Neuroestimulació i Neuromodulació:

 • Hem continuat treballant en el projecte d’estimulació magnètica transcranial repetitiva associada a la rehabilitació per a la millora de la funcionalitat de l’extremitat superior en l’ictus, finançat per una campanya de mecenatge dels treballadors del BBVA.
 • Pel que fa al projecte FIS per a la millora de la marxa en pacients amb Esclerosi Múltiple, aquest 2022 s’ha començat amb èxit amb el reclutament de participants i el complet circuit de proves i visites que segueixen.
 • Al 2022 l’Institut Guttmann ha finalitzat el projecte de recerca finançat per la Fundació La Marató de TV3 en què hem estudiat en un assaig controlat aleatori l’efecte potenciador de l’estimulació elèctrica cerebral no invasiva (tRNS) en la rehabilitació cognitiva dels pacients amb lesió cerebral traumàtica.

Recerca Social

En relació a la Recerca Social i pel que fa als projectes competitius i estratègics, a l’Institut Guttmann durant el 2022 s’ha continuat la tasca en els projectes amb finançament europeu VIGOUR i Precise4Q, dels què s’ha entregat ja els resultats finals a la Comissió Europea; així com en el Qvidlab.

Destaca el desenvolupament del projecte de recerca en innovació social PARTICIPA, impulsat per l’Institut Guttmann juntament amb les associacions de persones amb discapacitat que formen part del Consell Social i de Participació. El projecte PARTICIPA ha avançat favorablement en l’establiment i consolidació de la cohort de participants i l’estudi específic de barreres i facilitadors a la participació.

Ja s’han iniciat els estudis qualitatius online i la fidelització de les institucions col·laboradores de la iniciativa.

1.898 persones voluntàries
30 entitats adherides
6.910 qüestionaris realitzats
2.110 participants al foro
693 publicacions

SAPS QUÈ SÓN LES BARRERES?

Alguna vegada has trobat que el bany accessible s’utilitza com a magatzem? T’és impossible anar en metro sol/a, perquè mai saps si hi haurà ascensor o estarà fora de servei? Les persones parlen als teus acompanyants en lloc de a tu?

SAPS QUÈ SÓN ELS FACILITADORS?

Un pis accessible, amb portes àmplies, rampes i ascensor; una actitud no paternalista, d’igual a igual; unes instal·lacions correctament senyalitzades o unes polítiques que garanteixin l’accés al mercat laboral són exemples de facilitadors.

PRODUCCIÓ CIENTÍFICA 2022

Aquest 2022 els professionals de l’Institut Guttmann han publicat 60 articles en revistes científiques indexades amb factor d’impacte, que han acumulat un FI de 236,090 i dels quals 19 es troben en revistes del primer quartil.

Articles publicats en revistes indexades:

Accedeix als articles publicats durant l’any 2022


Articles publicats en revistes no Indexades:

 • El valor de la asistencia personal. Una figura clave para la autonomía de las personas con discapacidad. Ribes Martínez-Márquez, A., Alsina Santana, R., Cegarra Dueñas, B., Saurí Ruiz, J. (2022). Revista de Treball Social, 223, 57-80
 • SETS COMPACTOS, ¿facilitan el sondaje vesical intermitente femenino? Montserrat Morcillo Marín, Anaïs Bassas Parga, María Isabel Serrano Mínguez, Adriana Farré Jiménez. ROL, Revista de Enfermería. Noviembre-Diciembre 2022 // DOI: https://doi.org/10.55298/ROL2022.4573
 • Servicios especializados de Neurorrehabilitación para el paciente con necesidades complejas tras Daño Cerebral Adquirido (DCA). Propuesta de modelo de atención al DCA. Recomendaciones de la Sociedad Española de Neurorrehabilitación (SENR). Diversos autors – Montserrat Bernabeu Guitart, Raúl Pelayo Vergara. SOCIEDAD ESPAÑOLA DE NEURORREHABILITACIÓN – Guía 4. 2022
 • El intervencionismo de Stalin en la fisiología soviética: la Sesión Pavloviana. A. García-Molina, J. Peña-Casanova. Neuroscience and history. 2022; 10: 92-100.
 • Agnosias visuales y trastornos relacionados: más allá de Lissauer. A. García-Molina, J. Peña-Casanova. Neuroscience and history. 2022; 10: 32-45.
 • Institut Guttmann: 40 años de rehabilitación neuropsicológica (1983-2023). A. García-Molina, T. Roig-Rovira, R. Sánchez-Carrión, P. Rodríguez-Rajo, C. Aparicio-López, M. Espiña-Bou, A. Enseñat-CantallopsPraxis Psy. 2022; 37: 7-15
 • Fundamentos históricos de la neuropsicología y la neurología de la conducta. A. García-Molina, J. Peña-Casanova. Test Barcelona Services. 2022.
 • Examen frenológico de Eusebio Güell y Bacigalupi (I Conde de Güell) realizado por Mariano Cubí y Soler. J. Peña-Casanova, A. García-Molina. Neuroscience and history. 2021; 9: 37-46.
 • La apraxia desde una perspectiva histórica, 1860-1935. A. García-Molina, J. Peña-Casanova. Neuroscience and history. 2020; 8: 150-60.
 • Clonal chromosomal mosaicism and loss of chromosome Y in men are risk factors for SARS-CoV-2 vulnerability in the elderly. Luis A. Pérez-Jurado, Alejandro Cáceres, Tonu Esko, Miguel López de Heredia, Inés Quintela, Raquel Cruz, Pablo Lapunzina, Ángel Carracedo, SCOURGE Cohort Group (Sergiu Albu), Juan R. González. MedRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.19.20071357.
 • A genome-wide association study of COVID-19 related hospitalization in Spain reveals genetic disparities among sexes
 • Ángel Carracedo, Spanish COalition to Unlock Research on host GEnetics on COVID-19 (SCOURGE) (Sergiu Albu). MedRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2021.11.24.21266741.