2022 PACIENTS I FAMÍLIES

Programes de participació social i inclusió social

Programes de participació social i inclusió social

El Programa de Participació i inclusió Social i Hospitalària ofereix activitats lúdiques, artístiques i d’entreteniment, adreçades als pacients i a les seves famílies.  El propòsit del Programa de Participació i Inclusió Social Hospitalària és afavorir la confortabilitat dels pacients atesos i del seu entorn socioafectiu, a través d’una oferta d’activitats d’oci, artístiques, socioeducatives i centrat en l’atenció a la persona. 

Dins d’aquest programa es fomenta la participació ocupacional en activitats artístiques, lúdiques, socioeducatives i psicosocials; promovent la proactivitat, les relacions socials de suport, cohesió entre famílies i pacients, el respecte i la sensibilització a la diversitat funcional.

En les activitats programades l’any 2022 han participat més de 2.500 persones. 

Aquest any ha estat el primer any després de la situació de la COVID en el qual s’ha pogut dur a terme un ritme de programació sense interrupcions. Aquest fet ens ha ajudat a consolidar el programa i a la fidelització dels pacients i familiars amb aquest.   En total s’han dut a terme 116 sessions diferenciades entre activitats internes, externes, celebracions i activitats dinamitzades per voluntaris de l’IG.

L’ajuda i participació del programa de voluntariat, ha sigut una peça clau en el desenvolupament del programa d’activitats ja que els voluntaris han garantit una dinamització d’èxit.

Classificació de les sessions realitzades l’any 2022:

Avaluació i feedback

Les activitats de grup aporten una satisfacció molt plena als participants. Així ho podem veure en les 195 enquestes de satisfacció recollides al llarg de l’activitat del Programa de Participació i Inclusió Social i Hospitalària l’any 2022, en les que la satisfacció global obtinguda ha estat d’un 9,97.

A continuació compartim algunes de les activitats realitzades:

Exposició Trazos de mundo

“GGGG grup”, una companyia composada per artistes amb dificultats emocionals, va portar el mes de març a l’Institut Guttmann una exposició on els autors i autores expressaven les seves experiències i visions a través de colors, figures i dibuixos abstractes .

No totes les girafes tenen taques

Laia Sauret va venir a l’Institut Guttmann el mes de maig per presentar el seu llibre on explica la història del seu fill i transmet el missatge que la diferencia no ens ha de transmetre res negatiu.va dinamitzar un taller d’art per a que els participants poguessin dissenyar el seu propi punt de llibre.

FILMETS

FILMETS, el festival del cinema de la TV de Badalona, va arribar a l’IG a l’octubre. Amb una tria prèvia de curtmetratges per part de la Integradora Social, es van dur a terme dos visionats d’aquests amb un debat posterior.

Cuencos tibetanos

El Maestro Meraki, ens va dirigir al novembre una sessió de relaxació i vibracions amb bols tibetans, on els pacients i familiars van gaudir d’una experiència diferent i energètica.

Concert de Nadal

La coral 2×4 de Badalona va oferir un concert de nadales per a pacients i familiars i per a tots els treballadors de les Unitats Hospitalàries de l’hospital a Badalona.

A més, vam celebrar a l’hospital algunes dates especials amb pacients i famílies, de les que destaquem:

Actuació de carnaval infantil “El SAC”

En mans de la companyia d’animació sociocultural “El SAC”, els infants de l’IG van celebrar la festa del carnestoltes, el 24 de febrer, amb un espectacle dinàmic i participatiu, i van celebrar la seva propia festa de disfresses.

Dia de la dona

Amb la participació de pacients i familiars, durant les tardes del mes de febrer, es va crear un mural cooperatiu i llaços de color lila per donar veu i visibilitat al dia de la dona dins de l’IG. A més, el dia 8 de març es van repartir llaços violetes entre els professionals, pacients i acompanyants de tot el centre.

Diada de Sant Jordi

Com a activitat setmanal el mes de març i abril es van dissenyar i preparar roses de St. Jordi que, finalment, es van repartir per tot l’hospital.

Revetlla de Sant Joan

Per Sant Joan, la companyia “El SAC” va fer gaudir d’un espectacle molt divertit amb pacients i famiiars a la terrassa de l’hospital.  

Castanyada i Karaoke

El 27 d’octubre vam celebrar la castanyada incloent una sessió de Karaoke amb pacients i els seus acompanyants.

Dia Mundial de la Discapacitat

El 3 de desembre vam celebrar el dia mundial de la discapacitat amb l’escenificació d’una coreografia on tots els professionals tant de l’hospital de Badalona com de Guttmann Barcelona van poder participar i ballar per visibilitzar la diversitat funcional.

Festa de Nadal

Amb la participació de la companyia d’animació Tager i els voluntaris/es vam celebrar el Nadal  amb una tarda plena d’emocions, música, màgia i regals,  on tant adults com infants i els seus acompanyants van riure i ballar.

A més, les persones voluntàries de l’Institut Guttmann van feruna rua per les Unitats d’Hospitalització entregant a cada pacient un present de nadal i una de les postals creades pels alumnes de diferents escoles de Badalona.