2022 COMPROMÍS SOCIAL

Treballant amb les associacions

Treballant amb les associacions

11. Ciutats i Comunitats Sostenibles

L’any 2022 la Fundació Institut Guttmann ha mantingut el seu compromís i suport amb les associacions de persones amb discapacitat, especialment aquelles que formen part del seu Consell Social. Així, Guttmann Barcelona ha acollit, entre d’altres, la Junta Anual d’ASPAYM i la d’ECOM.

Tanmateix, la iniciativa més destacada durant el 2022 en aquest àmbit ha estat la posada en marxa del Seminari “Nous Lideratges per impulsar la innovació social” dirigida a les associacions membres del Consell Social i de Participació i que compta amb el seu total suport, amb l’objectiu de contribuir a la preparació i la formació de nous líders en l’àmbit de la discapacitat que ajudin a impulsar el necessari relleu generacional en el sector així com potenciar el paper de la dona en l’àmbit de la discapacitat.

El passat mes de setembre va començar la primera d’un total de sis sessions que finalitzaran al mes de març de 2023 i que tracten temes tan d’actualitat com les desigualtats socials, el bé comú vs el bé individual, la transformació del tercer sector, com generar influència política o la necessitat de vetllar pel cumplimentdels drets humans, entre d’altres.

El programa compta amb la participació de ponents d’alt nivell, tots ells acadèmics reconeguts en els àmbits de les polítiques socials, el dret o l’associacionisme.

La Fundació Institut Guttmann, a més de les activitats assistencials, científiques i docents, desenvolupa accions de caràcter social, i en aquest context impulsa aquest seminari per aprofundir en alguns dels grans temes de la nostra societat que són claus per entendre i afrontar els principals reptes que tenim plantejats per avançar cap a un model de societat més just, inclusiu i sostenible.

Durant tota la seva història la Fundació Institut Guttmann s’ha caracteritzat per un alt grau de compromís social i per treballar de la mà amb les associacions que representen a les persones amb discapacitat. Per aquesta raó, l’Institut Guttmann compta amb el Consell Social i de Participació, com a òrgan consultiu, i el president del qual forma part del Patronat de la institució, per tal d’afavorir la participació i la coresponsabilitat de tots els actors implicats en el desenvolupament i objectius de les activitats de la Fundació.

Projecte de recerca social PARTICIPA

Durant el 2022 s’ha continuat impulsant i difonent el projecte PARTICIPA, que actualment compta amb gairebé 1.900 voluntaris i una trentena d’entitats adherides. El mes de març, juntament amb el Govern d’Andorra, vam presentar el projecte PARTICIPA en roda de premsa a les associacions del país veí.

La campanya publicitària impulsada al 2022, #queremosparticipar, realitzada específicament per a la sensibilització i difusió del projecte, ha comptat amb la col·laboració de la cantant Rigoberta Bandini i ha tingut un total de 1.500 visualitzacions a YouTube i més de 960.000 impressions, 190.000 visualitzacions i 12.200 interaccions a Twitter, Instagram, Linkedin i Facebook. El projecte ha comptat amb l’adhesió de persones rellevants com ara Bob Pop, l’esportista -actualment afectat d’ELA- Juan Carlos Unzué, el periodista Jordi Évole i el grup musical Ladilla Rusa, entre d’altres.

Primera trobada de Voluntaris

Addicionalment, el passat 1 de desembre vam celebrar la primera trobada del Grup de Referència del projecte, que tenia com a objectius principals desenvolupar la recerca qualitativa del projecte i recollir informació sobre l’experiència dels voluntàries i voluntàries per definir noves línies d’acció.

La trobada es va celebrar a la sala Àgora de Guttmann Barcelona i va comptar amb la presència de tot l’equip i d’un grup de 13 voluntaris i voluntàries seleccionats segons criteris diversos per garantir la diversitat de la mostra. Durant la sessió, d’una durada de 3 hores, es va informar els assistents de la situació actual del projecte i es va organitzar una dinàmica participativa per tal de captar la seva opinió sobre temes diversos. Mitjançant una eina virtual interactiva i el debat amb els assistents, l’equip va rebre feedback sobre la manera en què s’efectua la recerca –com ara el format i continguts dels qüestionaris–, les temàtiques del fòrum o les vies de comunicació del projecte.

Les persones participants van opinar sobre què voldrien que es fes amb els resultats de l’estudi, van oferir idees per ampliar la cohort i, en general, van protagonitzar un debat molt enriquidor que permetrà ampliar la recerca sobre les barreres i facilitadors que determinen el dia a dia de les persones amb discapacitat.