2022 COMPROMÍS SOCIAL

Programes de participació a l’entorn comunitari

L’objectiu últim de la rehabilitació és aconseguir que la persona, amb les seqüeles derivades d’una lesió neurològica, recuperi el màxim possible la seva autonomia funcional, alhora que la seva capacitat de decidir i autogestionar-se respecte del model de vida que vol seguir d’una manera activa, inclusiva i participativa.

La neurorehabilitació intensiva desenvolupada en un centre especialitzat com l’Institut Guttmann i iniciada el més aviat possible després d’instaurar-se la lesió neurològica és clau per aconseguir aquest objectiu. Però també és cert que, aquest període de temps, no sempre és suficient per a que la persona, i també la seva família, pugui experimentar les moltes situacions que viurà en tornar a l’entorn habitual, ni per guanyar la necessària confiança en les seves capacitats per donar continuïtat al seu projecte vital.

És per aquest motiu que des de l’Institut Guttmann es duen a terme programes desenvolupats a l’entorn real per a persones que vulguin millorar la seva autonomia i autodeterminació, alhora que explorar per ells mateixos, o juntament amb el seu entorn afectiu, noves vies més actives i satisfactòries de participació comunitària de la mà de peers o mentors.

Vida Activa (1ª i 2ª edició)

El mes d’abril de 2022 es va iniciar la 1a edició del Vida Activa, un programa d’empoderament, entrenament comunitari i d’iniciació a la vida independent; en aquest cas dirigit a persones amb una lesió medul·lar. Durant dues setmanes, un grup de 5 pacients acompanyats de professionals i peers (mentors) van conviure als apartaments Guttmann Barcelona Life i van poder gaudir d’un complert programa d’activitats format per activitats de la vida diària, pràctiques esportives, sessions formatives, tallers d’accessibilitat, ús del transport públic, oci, etc. El mes de novembre es va realitzar una 2a edició, amb les mateixes característiques i amb 6 participants amb lesió medul·lar.

Per tal d’avaluar de manera objectiva els resultats aconseguits durant el programa s’han realizat entrevistes individuals i una sèrie d’escales de valoració per analitzar els canvis que experimentaven els participants en el transcurs dels quinze dies i quin impacte havia provocat en el seu dia a dia. Les variacions respecte els resultats de les escales abans i després del programa es resumeixen a continuació:

  • Grau de participació: millora de 13,61%
  • Independència en les activitats de la vida diària: millora de 24,35%
  • Maneig de cadira: millora de 35,94%
  • Activitats significatives: millora de 13,33%

Les escales es tornen a passar als participants al cap de 6 mesos per observar canvis que s’hagin produït, i recollim informació qualitativa a través d’una entrevista amb cadascun d’ells.

Per altra banda, també estudiem el grau de satisfacció dels participants amb una escala del 1 al 5:

  • Estada als apartaments adaptats Guttmann Barcelona Life: 4,6/5
  • Activitats esportives: 4,3/5
  • Tallers i sessions formatives: 4/5
  • Organització: 4,6/5
  • Equip: 4,9/5

Youth Ability Camp (3ª edició)

Els mes de juny 11 joves amb diversitat funcional, tots ells pacients i ex pacients de rehabilitació infantil de l’hospital, van tenir l’oportunitat de passar uns dies fora de casa i treballar aspectes terapèutics alhora que activitats noves i socialitzaven amb altres companys i companyes en situacions similars a la seva. Una experiència molt profitosa i divertida que suposa un pas endavant en la seva autonomia i participació a l’entorn comunitari.

Camp Spinal H2O  (4ª edició)

Organitzat amb la col·laboració de la Fundació Sunnaas de Noruega, després de 2 anys aturat a causa de la pandèmia, l’any 2022 es va poder realitzar la 4ª edició. En ella van participar un total de 21 persones amb lesió medul·lar, 6 de les quals eren ex pacients de l’Institut Guttmann.

Acompanyats per 9 peers (mentors) i altres professionals que traslladen la seva experiència, consells i formació pràctica als participants perquè guanyin habilitats amb la cadira de rodes, a més d’autonomia i seguretat, van dur a terme activitats esportives, bàsicament aquàtiques, socials i culturals.

Camp Spinal H20 és una iniciativa que forma part del Compromís Social de la Fundació Institut Guttmann i que segueix posant de manifest la importància i els bons resultats de compartir coneixements i maneres de treballar amb altres centres.

Sports&Life Guttmann Club

L’any 2022 hem continuat les activitats Sports&Life Guttmann Club, dirigides a ex pacients de l’Institut Guttmann o altres persones amb diversitat funcional acompanyades pels seus familiars i/o amics. La primera activitat de l’any va ser la tradicional esquiada a la Molina, seguida per una regata inclusiva al Port de Mataró, una sortida amb motos d’aigua al Fòrum, la Milla del Drac del Poblenou, una excursió amb caiac a Llançà i una jornada d’aviació adaptada a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena.

Enguany, un total de 42 persones més els seus acompanyants han participat a les activitats previstes.