2022 COMPROMÍS SOCIAL

Programes socials

Programes socials

L’any 2022 s’ha treballat per tal de recuperar la normalitat de l’activitat en relació a la prevenció,  la sensibilització, la divulgació i la promoció de l’educació física inclusiva.

Prevenció i Sensibilització social


Campanya de sensibilització viària als instituts i centres formatius: “GAME OVER”.

El 3er Objectiu de Desenvolupament Sostenible del Pacte Mundial, Salut i Benestar, en el que l’Institut Guttmann com a organització sanitària du a terme una tasca rellevant, inclou també el propòsit de reduir a la meitat el nombre mundial de morts i lesions causats per accidents de trànsit.

GAME OVER té com a objectiu sensibilitzar els joves per tal que desenvolupin comportaments responsables, adoptin actituds de prudència i prenguin les mesures de seguretat necessàries en conduir un vehicle de motor i en practicar activitats esportives o de lleure que comportin un risc.

Durant el 2022 s’han realitzat un total de 998 xerrades a 401 escoles de Catalunya amb un total de 47.331 alumnes.

Un total de 4.183 joves que van rebre xerrades durant el curs 2021-2022 han realitzat l’enquesta d’avaluació de resultats 3 mesos després de la sessió. A continuació es detallen els resultats obtinguts.

El 84% dels alumnes enquestats creuen que les xerrades Game Over influeixen molt o bastant en sensibilitzar i evitar possibles conductes de risc en la conducció d’un vehicle o en el trànsit en general.

– Al cap de tres mesos de la xerrada, el que més recorda l’alumnat són les conseqüències dels accidents de trànsit, seguit del testimoni i experiència personal del monitor.

Un 40% dels alumnes manifesta haver canviat alguna actitud o conducta a la carretera ja sigui com a conductor d’un vehicle, acompanyant o vianant, des que van rebre la xerrada.

Els alumnes han explicat quines són aquelles conductes que han modificat des que van rebre la xerrada Game Over. El que més es repeteix entre els enquestats és que ara són més conscients dels perills i del que fan, i van amb més prudència. Molts d’ells donen més importància a les mesures de seguretat, i diuen que procuren portar el casc ben cordat, posar-se el cinturó i creuar pel pas de vianants.

També són nombroses les persones que diuen estar més atentes a la conducció dels demés quan van d’acompanyants. Els avisen si van massa ràpid o si agafen el mòbil, i no accepten viajar si la persona ha begut alcohol.

El programa Game Over arriba als 30 anys des de la seva posada en marxa l’any 1992, i ja ha arribat a 758.546 estudiants d’entre 15 i 18 anys i 7.604 instituts i centres formatius de tota Catalunya.

Aquest 2022 la Policia Municipal de Terrassa i la Policia Local de Sant Boi, han reconegut al Programa Game Over en dos actes d’homenatge en els quals alguns dels monitors del programa han acudit a recollir els premis.

Programes socials

X Trobada de prevenció en seguretat viària amb els monitors Game Over i monitors de les Policies de Catalunya

Aquest 2022 vam celebrar la X Trobada de Prevenció en Seguretat Viària amb la participació del conseller d’Interior, Hble. Sr. Joan Ignasi Elena, acompanyat del Director del Servei Català de Trànsit, Sr. Ramon Lamiel.

​A l’acte, que es va celebrar a Casa Seat, hi van assistir els monitors del programa de prevenció d’accidents Game Over, tot ells ex pacients de l’Institut Guttmann, encarregats de fer xerrades de sensibilització pels instituts i centres formatius de Catalunya i també policies locals i mossos d’educació viària de Catalunya.

Aquestes trobades tenen com a objectiu reunir, un cop l’any, als diferents agents implicats en la seguretat viària del nostre país per debatre sobre els reptes de futur a que ens enfrontem en relació a la mobilitat i la prevenció dels accidents de trànsit, molt especialment entre els joves.

Guttmann Talks

En el marc del seu compromís social, la Fundació Institut Guttmann ofereix un ventall de sessions de sensibilització adreçades a empreses que tinguin una clara estratègia vinculada a la RSC.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és, mitjançant el testimoni d’una persona amb diversitat funcional i el suport d’un professional de l’Institut Guttmann, prevenir actituds imprudents que puguin provocar una afectació neurològica i, alhora, visualitzar, sensibilitzar sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Durant l’any 2022 s’han realitzat 25 sessions de Guttmann Talks a un total de 6 empreses i entitats.

 Tot Conversant

Tot conversant són sessions informatives adreçades a persones interessades a conèixer el treball de la Fundació Institut Guttmann i, concretament, l’activitat realitzada a l’Hospital de Neurorehabilitació. En aquesta activitat, representants de l’Institut Guttmann exposen, de manera interactiva, aspectes relacionats amb la discapacitat d’origen neurològic i les activitats que desenvolupa a l’àmbit assistencial, docent, de recerca i social.

Pel que fa al programa Tot Conversant, durant l’any 2022 s’han celebrat 17 xerrades amb un total de 1.939 assistents.

Les activitats formatives de divulgació i sensibilització també han tingut especial relleu aquest any a Guttmann Barcelona amb l’organització de Webinars per al personal docent, els Coffee Brains per als voluntaris del projecte BBHI i les ja tradicionals Àgores.

Coffee Brains

L’any 2022 s’ha creat el cicle Coffee Brains, sessions informatives en les que s’aborden temes diversos per a la prevenció i cura de la salut cerebral, com la salut mental, el paper de l’activitat física i l’estimulació cerebral no invasiva, entre d’altres. Aquest cicle forma part del programa del projecte de recerca Barcelona Brain Health Initiative (BBHI).

El 2022 es van celebrar 6 sessions de Coffee Brains amb un total de 870 participants.

Webinars “Neurodesenvolupament i Escola”

Dins el compromís social també present a Guttmann Barcelona i des de l’Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació, s’ha posat en marxa una nova iniciativa especialment pensada per a professionals del món de l’educació, per oferir informació sobre el procés de desenvolupament neurològic dels infants i com aquest influeix en els aprenentatges escolars. Així vàrem inaugurat un nou cicle de Webinars “Neurodesenvolupament i Escola” amb un total de 4 sessions temàtiques amb un total de 1.750 participants en les que s’han abordat els següents temes:

  • Desenvolupament cognitiu i l’aprenentatge
  • Dislèxia o les dificultats en la lectura i l’escriptura
  • Dèficit d’atenció a l’aula
  • Altes capacitats intel·lectuals

Àgora Guttmann Barcelona

Hem donat continuïtat al cicle de xerrades Àgora Guttmann Barcelona en les que han participat 2.423 persones, entre les modalitats presencials i telemàtiques, i en les que s’han abordat temes socials i assistencials, com les Neurotecnologies aplicades a la Rehabilitació, els Trastorns per dèficit d’atenció en infants amb o sense hiperactivitat, els canvis en la normativa de la capacitat jurídica per al suport de les persones amb discapacitat, el programa Vida Activa i els Trastorns conductuals en les persones amb un traumatisme cranioencefàlic, entre d’altres.

Divulgació


Salut i Benestar
SiiDON, un Servei d’Informació Integral per a la Discapacitat d’Origen Neurològic.

El SiiDON (Servei d’informació integral de la Discapacitat d’Origen Neurològic) és una iniciativa que l’Institut Guttmann posa a disposició de totes les persones interessades en accedir a un contingut informatiu contrastat i útil en relació al món de la discapacitat d’origen neurològic, amb la intenció d’ajudar a facilitar l’autonomia funcional, el benestar i la inclusió social de les persones afectades i llurs famílies.

El portal ha continuat creixent l’any 2022, recopilant documentació, informació i recursos específics sobre els diferents àmbits que tenen especial incidència en la discapacitat d’origen neurològic. ¡Entra i descobreix tot el que ofereix!

Durant 2022, s’han arribat a les 114.272 sessions informatives al portal SiiDON.

Revista “SOBRE RUEDAS”

L’Institut Guttmann ha donat continuïtat a la seva tasca editorial amb la publicació dels números 108, 109 i 110 de la revista Sobre Ruedas, on s’han abordat temes com la salut mental, l’estimulació cerebral no invasiva, la crisi dels refugiats i les persones amb discapacitat en situacions de vulnerabilitat en relació a la guerra d’Ucraïna, i, per acabar l’any, un número dedicat als trastorns d’aprenentatge infantil.

Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann

El dia 26 d’octubre, tot coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Dany Cerebral, vam celebrar la XXXIV Jornada Tècnica de l’Institut Guttmann amb el títol “Estimulació cerebral no invasiva; l’hora de la clínica” a Guttmann Barcelona. Unes jornades que, sota el lideratge científic del Professor Álvaro Pascual-Leone, varen reunir professionals d’àmbits molt diversos que van participar a les sessions teòriques del matí i als tallers sobre les diferents tècniques d’estimulació cerebral no invasiva a la tarda.

En aquesta Jornada vam compartir els resultats de la nostra experiència al llarg dels darrers anys impulsant un programa de neuromodulació translacional, amb els reptes i les solucions que hem trobat i els desafiaments que encara ens queden per afrontar.

Salut i Benestar

Promoció de l’educació física inclusiva i l’esport


Sortides al medi natural

L’Institut Guttmann és impulsor i organitzador de diversos projectes per a l’Educació Física Inclusiva en infants, joves i adults amb alguna discapacitat d’origen neurològic i als seus entorns comunitaris. Per aquest motiu, regularment s’organitzen sortides esportives al medi natural perquè els pacients (adults, joves i nens) amb discapacitat entrin en contacte amb diferents esports i els practiquin en un entorn diferent de l’habitual i l’aire lliure, contribuint al seu estat anímic i de salut.

D’altra banda, són activitats inclusives que podran compartir amb familiars i amics, per la qual cosa faciliten la continuïtat de la pràctica en el futur. Entre altres, les activitats que promovem són l’esquí, la vela, el ciclisme, el submarinisme, el caiac…

Dofins de Colors
Dofins de colors

Dofins de Colors és un projecte de l’Institut Guttmann dirigit a famílies, professionals de l’educació i monitors de centres esportius, per afavorir la inclusió i socialització dels nens i nenes amb discapacitat a través de la pedagogia col·laborativa en l’àmbit de l’educació física i l’esport.

Dofins de Colors promou una educació en valors amb activitats i metodologies cooperatives mitjançant l’activitat física i el joc, proposant activitats inclusives perquè els nens i nenes, amb diferents capacitats funcionals, creixin i es diverteixin junts, i s’ajudin mútuament.

 El portal Dofins de colors, plataforma online d’esport inclusiu adreçada a menors de 16 anys, ofereix ja més de 180 fitxes didàctiques.

Mou-te… i Veuràs!

Enguany, després dels anys de pandèmia per la Covid-19, la Fundació Institut Guttmann ha tornat a celebrar el seu mític Mou-te i Veuràs…!, una activitat que desenvolupa en base al seu compromís social i que es celebra en forma de jornades inclusives a través de l’activitat física cooperativa en infants i joves.

Aquestes jornades es realitzen a l’hospital amb professionals especialistes i hi participen nens i nenes amb discapacitat amb els seus companys de classe, de manera normalitzada. Una jornada orientada també a formar els futurs mestres en educació física perquè desenvolupin activitats esportives inclusives i cooperatives, per la qual cosa comptem amb alumnes de la Universitat Blanquerna que es preparen per ser mestres d’educació física.

Les jornades va tenir lloc els dies 4 de maig amb l’Escola Jungfrau de Badalona, amb alumnes de 2n de primària, el 10 de maig amb alumnes de 6è curs de l’Escola Xoriguer de Vic, i l’11 de maig amb l’Escola FEDAC de Barcelona amb alumnes de 3er de primària.