2023 COMPROMÍS SOCIAL

Programes de participació a l’entorn comunitari

Participació a la comunitat

L’objectiu últim de la rehabilitació és aconseguir que la persona, amb les seqüeles derivades d’una lesió neurològica, recuperi el màxim possible la seva autonomia funcional, alhora que la seva capacitat de decidir i autogestionar-se respecte del model de vida que vol seguir d’una manera activa, inclusiva i participativa.

La neurorehabilitació intensiva desenvolupada en un centre especialitzat com l’Institut Guttmann i iniciada el més aviat possible després d’instaurar-se la lesió neurològica és clau per aconseguir aquest objectiu. Però també és cert que, aquest període de temps, no sempre és suficient per a que la persona, i també la seva família, pugui experimentar les moltes situacions que viurà en tornar a l’entorn habitual, ni per guanyar la necessària confiança en les seves capacitats per donar continuïtat al seu projecte vital.

És per aquest motiu que des de l’Institut Guttmann es duen a terme programes desenvolupats a l’entorn real per a persones que vulguin millorar la seva autonomia i autodeterminació, alhora que explorar per ells mateixos, o juntament amb el seu entorn afectiu, noves vies més actives i satisfactòries de participació comunitària de la mà de peers o mentors.

Vida Activa (3ª i 4ª edició)

Dins els Programes de Participació en la Comunitat, s’han celebrat la 3a i 4a edició del programa Vida Activa dedicat a persones amb un dany cerebral adquirit i amb una lesió medul·lar, respectivament. En totes dues edicions, el programa ha comptat amb la concessió de 4 beques per a usuaris en situació de vulnerabilitat.

Per tal d’avaluar de manera objectiva els resultats aconseguits durant el programa s’han realizat entrevistes individuals i una sèrie d’escales de valoració per analitzar els canvis que experimentaven els participants en el transcurs dels quinze dies i quin impacte havia provocat en el seu dia a dia. Les variacions respecte els resultats de les escales abans i després del programa es resumeixen a continuació:

Dany cerebral adquirit

 • Independència en les activitats de la vida diària (FIM): millora de 4,89 punts
 • Qualitat de vida (WHOQOL): millora de 22,33 punts
 • Satisfacció amb la pròpia salut (WHOQOL): millora de 13,33 punts
 • Activitats significatives (EDIAS): millora de 2,78 punts

Lesió medul·lar

 • Qualitat de vida (WHOQOL): millora de 10 punts
 • Independència en les activitats de la vida diària (SCIM III): millora de 9,17 punts
 • Maneig de cadira (WST): millora de 3,83 punts
 • Activitats significatives (EDIAS): millora de 11,11 punts
 • Satisfacció amb la pròpia salut (WHOQOL): millora de 6,67 punts

Per altra banda, també estudiem el grau de satisfacció dels participants amb una escala del 1 al 5:

 • Estada als apartaments adaptats Guttmann Barcelona Life: 4,5/5
 • Activitats esportives: 4,5/5
 • Tallers i sessions formatives: 4,2/5
 • Organització: 5/5
 • Equip: 4,8/5

Youth Ability Camp (3ª edició)

l mes de juny va tenir lloc la 4a edició del Programa Youth Ability Camp, amb 8 joves amb diversitat funcional que havien passat per rehabilitació infantil a l’Hospital i als quals, amb aquesta activitat, se’ls hi ofereix l’oportunitat de realitzar una estada de dos dies fora de casa treballant aspectes terapèutics i socialitzadors. Una experiència molt profitosa i divertida que suposa un pas endavant en la seva autonomia i participació a l’entorn comunitari.

Sports&Life Guttmann Club

L’any 2023 hem continuat amb les activitats Sports&Life Guttmann Club, dirigides a ex pacients de l’Institut Guttmann o altres persones amb diversitat funcional acompanyades pels seus familiars i/o amics. Sprot&Life els ofereix la possibilitat de provar activitats noves en un entorn normalitzat i conèixer gent nova.

La primera activitat de l’any va ser un dinar de benvinguda al 2023, seguida per la tradicional esquiada a La Molina, una activitat infantil amb dofins, una activitat d’iniciació a la hipoteràpia a l’Hípica Rosell, una iniciació al picht&putt, un bateig de submarinisme a Torredembarra, la Participació a l’onzena edició de la Milla del Drac de Poblenou, la jornada d’aviació adaptada a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena, l’excursió amb caiac a Llançà, i finalitzant amb un dia en família amb Sports&Life.

Enguany, un total de 36 persones amb discapacitat més els seus acompanyants han participat a les activitats previstes. 

Camp Spinal H20

Del 2 al 9 de setembre vam realitzar la cinquena edició del Camp Spinal H2O, un campus esportiu per a persones amb una lesió medul·lar d’arreu d’Europa organitzat per l’Institut Guttmann i la Fundació Sunnaass de Noruega.

Aquesta edició ha acollit un total de 22 participants, persones que han adquirit una lesió medul·lar més o menys recent, provinents de Catalunya i altres zones d’Espanya, Noruega, Suècia, Letònia i Dinamarca. Des de l’Institut Guttmann hi ha participat un grup de 6 ex pacients. Tots ells han estat acompanyats per un grup de mentors i professionals, entre els quals hi havia fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, educadors físics, infermers/es, auxiliars i un doctor.

Tot aprofitant les facilitats de la ciutat de Barcelona i voltants, han provat diferents esports aquàtics com pàdel surf, submarinisme, vela, caiac, moto d’aigua, parasailing i wake board, i també han visitat diferents llocs d’interès de la ciutat com el Barri Gòtic, el Parc de la Ciutadella i el Recinte Modernista de Sant Pau.

nova edició del Camp Spinal H20
nova edició del Camp Spinal H20
nova edició del Camp Spinal H20