2023 COMPROMÍS SOCIAL

Programes socials

Programes socials

Prevenció i Sensibilització social


Campanya de sensibilització viària als instituts i centres formatius: “GAME OVER”.

El 3er Objectiu de Desenvolupament Sostenible del Pacte Mundial, Salut i Benestar, en el que l’Institut Guttmann com a organització sanitària du a terme una tasca rellevant, inclou també el propòsit de reduir a la meitat el nombre mundial de morts i lesions causats per accidents de trànsit.

GAME OVER té com a objectiu sensibilitzar els joves per tal que desenvolupin comportaments responsables, adoptin actituds de prudència i prenguin les mesures de seguretat necessàries en conduir un vehicle de motor i en practicar activitats esportives o de lleure que comportin un risc.

  • Un 36,7% dels alumnes diu haver viscut alguna conducta de risc a la carretera en primera persona o com a acompanyant a persones que han fet accions arriscades.
  • Un 39,8% dels enquestats ha canviat alguna actitud després d’haver participat en el programa Game Over.
  • El 83% dels alumnes enquestats creuen que les xerrades Game Over influeixen molt o bastant en sensibilitzar i evitar possibles conductes de risc en la conducció d’un vehicle o en el trànsit en general.
  • Al cap de tres mesos de la xerrada, el que més recorda l’alumnat són les conseqüències dels accidents de trànsit, seguit del testimoni i experiència personal del monitor.

Els alumnes expliquen que, després de la sessió Game Over, son més conscients dels perills i van amb més prudència. Molts d’ells donen més importància a les mesures de seguretat, i diuen que procuren portar el casc ben cordat, posar-se el cinturó i creuar pel pas de vianants.

El programa Game Over arriba als 30 anys des de la seva posada en marxa l’any 1992, i ja ha arribat a 813.523 estudiants d’entre 15 i 18 anys i 8.061 instituts i centres formatius de tota Catalunya.

Aquest 2023 la Fundació Institut Guttmann ha rebut el Premi Solidari de la Fundación Línea Directa pel Game Over.  També ha rebut un reconeixement en l’acte del Dia del Patró de la Policia Municipal de Gavà

Guttmann Talks

En el marc del seu compromís social, la Fundació Institut Guttmann ofereix un ventall de sessions de sensibilització adreçades a empreses que tinguin una clara estratègia vinculada a la RSC.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és, mitjançant el testimoni d’una persona amb diversitat funcional i el suport d’un professional de l’Institut Guttmann, prevenir actituds imprudents que puguin provocar una afectació neurològica i, alhora, visualitzar, sensibilitzar sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Durant l’any 2023 s’han realitzat 8 sessions de Guttmann Talks a empreses com Delaware University, Suara, Hyperion, Imerys, Meleghy Automotive, RACC, UB Barcelona i Cargill.

 Tot Conversant

Tot conversant són sessions informatives adreçades a persones interessades a conèixer el treball de la Fundació Institut Guttmann i, concretament, l’activitat realitzada a l’Hospital de Neurorehabilitació. En aquesta activitat, representants de l’Institut Guttmann exposen, de manera interactiva, aspectes relacionats amb la discapacitat d’origen neurològic i les activitats que desenvolupa a l’àmbit assistencial, docent, de recerca i social.

Les activitats formatives de divulgació i sensibilització també han tingut especial relleu aquest any a Guttmann Barcelona amb l’organització de Webinars per al personal docent i les ja tradicionals Àgores.

Webinars “Neurodesenvolupament i Escola”

Dins el compromís social també present a Guttmann Barcelona i des de l’Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació hem continuat oferint informació sobre el procés de desenvolupament neurològic dels infants i com aquest influeix en els aprenentatges escolars. Així durant el 2023 els Webinars han tingut una molt bona acollida per part del professorat, amb un total de 3.015 inscrits

Àgora Guttmann Barcelona

Hem donat continuïtat a les activitats divulgatives amb les Àgores en les quals aquest any hi han participat un total de 1.338 persones, realitzant sessions amb temàtiques com la musicoterapia, la neuropsicologia i les tecnologies aplicades a la neurorehabilitació.

Divulgació


Salut i Benestar
SiiDON, un Servei d’Informació Integral per a la Discapacitat d’Origen Neurològic.

El SiiDON (Servei d’informació integral de la Discapacitat d’Origen Neurològic) és una iniciativa que l’Institut Guttmann posa a disposició de totes les persones interessades en accedir a un contingut informatiu contrastat i útil en relació al món de la discapacitat d’origen neurològic, amb la intenció d’ajudar a facilitar l’autonomia funcional, el benestar i la inclusió social de les persones afectades i llurs famílies.

El portal ha continuat creixent l’any 2023 recopilant documentació, informació i recursos específics sobre els diferents àmbits que tenen especial incidència en la discapacitat d’origen neurològic. ¡Entra i descobreix tot el que ofereix!

Durant 2023, s’han arribat a les  
118.525 sessions informatives al portal SiiDON.

Revista “SOBRE RUEDAS”

L’Institut Guttmann ha donat continuïtat a la seva tasca editorial amb la publicació dels números 111, 112 i 113 de la revista Sobre Ruedas, amb temàtiques que han abordat els 40 anys de la Neuropsicologia a l’Institut Guttmann, el Dolor Crònic i el Dret al mercat laboral de les persones amb discapacitat. 

Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann

El mes de juny es va celebrar la XXXV edició de les Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann amb el lema “Amb H d’Humanitzar”.

La Sala Àgora de Guttmann Barcelona va acollir les Jornades on experts en neurorehabilitació, en metodologia XPA, en humanització i en gestió van aportar coneixements, idees i bones pràctiques per a humanitzar la gestió i l’atenció sanitària a les organitzacions assistencials.

Després de la benvinguda institucional a càrrec de la Dra. Bernabeu, Xavier Marcet, expert en gestió, innovació i estratègia empresarial va fer la conferència inaugural sobre el management humanista en la que va remarcar que liderar és tenir influència i que les organitzacions han de tenir molts professionals que liderin amb humilitat. “Les organitzacions funcionen millor si ho fan com ecosistemes i no egosistemes”.

Seguidament, hi va haver dues ponències, una impartida per Anna Sant, Sociòloga i certificada en Patient Experience pel Beryl Institute, que va parlar de que les organitzacions sanitàries han de passar d’un sistema transaccional, orientat a tasques, a un sistema relacional, orientat a les relacions personals. La segona a càrrec del Dr. Joan Escarrabill, responsable de la implementació de l’Avaluació de l’Experiència Pacient a l’Hospital Clínic de Barcelona, va explicar que la implementació de la humanització en una organització és un camí llarg que necessita de la proximitat, l’amabilitat, la puntualitat i la tecnologia.

L’últim bloc del matí, va ser una taula rodona, moderada per Elena Hernández, cap d’Infermeria de l’Institut Guttmann que va començar amb el Sr. Albert Cortés, Director del projecte HUGES per a la humanització de la gestió sanitària, amb la xerrada “La humanització de la gestió i el «professionalcentrisme”” en que va recalcar que s’ha de parlar de persones i no recursos, i que cal donar valor a les persones, també va presentar el “Decàleg del lideratge amb H” realitzat en col·laboració amb 1.200 persones. El Dr. Joan Vidal que va presentar el “Manual de bones pràctiques d’Humanització en lesió medul·lar” basat en 9 línies estratègiques i realitzat des de l’experiència multidisciplinària. 

A continuació, va ser el torn del Dr. Àlvar Agustí, metge de l’Hospital Clínic i expacient de l’Institut Guttmann que va parlar de la seva experiència com a professional sanitari que emmalalteix; va explicar les 9 setmanes i mitja que va passar a l’UCI abans d’ingressar a l’Institut Guttmann amb la síndrome Guillain-Barré i la seva recuperació. També va parlar de la plataforma Janus, un fòrum de debat sobre salut del Collegi de Metges de Barcelona de la qual n’és membre fundador. L’última ponent de la taula va ser la Sra. Joana Tamburini, que va explicar la seva experiència com a mare i parella de dos pacients de l’Institut Guttmann amb dany cerebral adquirit, i va emfatitzar la importància de que sanitaris i família han de fer un treball en equip, també va presentar el Programa Cuidador Expert del Departament de Salut. 

Durant la tarda, es van realitzar els tallers metodològics amb  Andrea Santamaria, consultora Athenea Solutions i Certificada en Patient Experience pel Beryl Institute, i Blanca Cegarra, responsable d’Experiència Pacient de l’Institut Guttmann amb la xerrada “Com millorar els processos d’acollida i alta a través de la metodologia Design Thinking”. El Sr. Hernan Cancio director científic d’ANTAE, va ensenyar habilitats de comunicació per a professionals que treballen amb el dolor i que hem de canviar actituds ja que afirma que  tendim a evitar el patiment, sovint desdramatitzem i el que cal fer és escoltar per entendre i no per respondre. La última ponent de las Jornades Tayra Velasco, infermera i membre del Projecte HU CI, va ressaltar que en l’acompanyament a la malaltia hem de mostrar respecte i empatia i evitar missatge que invalidin a la persona malalta.

Salut i Benestar

Promoció de l’educació física inclusiva i l’esport


Bateig de submarinisme i Sortides al medi natural

L’Institut Guttmann és impulsor i organitzador de diversos projectes per a l’Educació Física Inclusiva en infants, joves i adults amb alguna discapacitat d’origen neurològic i als seus entorns comunitaris. Per aquest motiu, regularment s’organitzen activitats espotives a l’hospital i sortides esportives al medi natural perquè els pacients (adults, joves i nens) amb discapacitat entrin en contacte amb diferents esports i els practiquin, contribuint al seu estat anímic i de salut.

Dofins de Colors
Dofins de colors

Dofins de Colors és un projecte de l’Institut Guttmann dirigit a famílies, professionals de l’educació i monitors de centres esportius, per afavorir la inclusió i socialització dels nens i nenes amb discapacitat a través de la pedagogia col·laborativa en l’àmbit de l’educació física i l’esport.

Dofins de Colors promou una educació en valors amb activitats i metodologies cooperatives mitjançant l’activitat física i el joc, proposant activitats inclusives perquè els nens i nenes, amb diferents capacitats funcionals, creixin i es diverteixin junts, i s’ajudin mútuament.

 El portal Dofins de colors, plataforma online d’esport inclusiu adreçada a menors de 16 anys, ofereix ja més de 180 fitxes didàctiques.

L’Institut Guttmann participa als WheelPower a StokeMandeville

“Back to the origins” és el nom de la iniciativa, impulsada per l’Institut Guttmann, que ha portat a 4 pacients a viatjar a Anglaterra per participar als WheelPower Inter Spinal Unit Games a l’hospital de Stoke Mandeville. 

Durant una setmana els pacients, acompanyats de professionals de l’Institut Guttmann, han competit en aquest esdeveniment al Regne Unit, participant en una gran varietat d’esports com ara l’atletisme, el tir amb arc, el bàdminton, la boccia, el piragüisme, el bàsquet, entre d’altres.

L’any 1945, el Dr. Ludwig Guttmann com a director del centre de lesions medul·lars a l’Hospital de Stoke Mandeville, va ser l’impulsor d’aquestes jornades esportives, els WheelPower Inter Spinal Unit Games, que van ser les precursores dels Jocs Paralímpics.

Aquesta oportunitat ha estat possible gràcies al suport de Motocard, una empresa que no només ha finançat les despeses d’aquest esdeveniment sinó que també ha subministrat material de promoció amb el lema “Back to origins”.

Juguem Juntes, activitats d’aprenentatge i servei a les escoles sobre el joc i l’esport inclusiu

El 2023 s’han realitzat 3 edicions del Juguem Juntes, activitats d’aprenentatge i servei a les escoles sobre el joc i l’esport inclusiu. amb la Universitat Ramon Llull i 3 escoles de Barcelona, Mataró i Centelles on van participar 400 alumnes de primària, 30 Mestres, els regidors de cultura i esports dels ajuntaments i 90 alumnes universitaris.