2023 COMPROMÍS SOCIAL

Treballant amb les associacions

Associacions

11. Ciutats i Comunitats Sostenibles

L’any 2023 la Fundació Institut Guttmann ha mantingut el seu compromís i suport amb les associacions de persones amb discapacitat, especialment aquelles que formen part del seu Consell Social. Així, Guttmann Barcelona ha acollit, entre d’altres, les jornades d’ASPAYM i la junta d’ECOM.

Tanmateix, una iniciativa destacada durant 2023 en aquest àmbit ha estat la finalització del Seminari “Nous Lideratges per impulsar la innovació social” dirigida a les associacions membres del Consell Social i de Participació i amb el seu suport, amb l’objectiu de contribuir a la preparació i la formació de nous líders en l’àmbit de la discapacitat que ajudin a impulsar el necessari relleu generacional al sector. En aquest sentit, s’han finalitzat les 3 últimes sessions del seminari i s’ha començat amb l’edició dels textos que conformaran el quart volum de la col·lecció Innovació Social i Discapacitat i que serà presentat formalment durant l’any 2024 gràcies a la col·laboració de Zurich. 

La Fundació Institut Guttmann, a més de les activitats assistencials, científiques i docents, desenvolupa accions de caràcter social, i en aquest context impulsa aquest seminari per aprofundir en alguns dels grans temes de la nostra societat que són claus per entendre i afrontar els principals reptes que tenim plantejats per avançar cap a un model de societat més just, inclusiu i sostenible.

Durant tota la seva història la Fundació Institut Guttmann s’ha caracteritzat per un alt grau de compromís social i per treballar de la mà amb les associacions que representen a les persones amb discapacitat. Per aquesta raó, l’Institut Guttmann compta amb el Consell Social i de Participació, com a òrgan consultiu, i el president del qual forma part del Patronat de la institució, per tal d’afavorir la participació i la coresponsabilitat de tots els actors implicats en el desenvolupament i objectius de les activitats de la Fundació.

Projecte de recerca social PARTICIPA

Durant el 2023 s’ha continuat impulsant i difonent el projecte PARTICIPA, fent nombroses accions de comunicació i difusió del projecte per consolidar la cohort de persones voluntàries. En aquests moments comptem amb una cohort de més de 2.100 participants, els quals han contestat gairebé 10.000 qüestionaris. Aquesta recollida de dades està començant a donar els seus fruits, i del seu anàlisi hem elaborat ja 3 articles científics que estan sota revisió en revistes indexades. 

Per tant, ja ha finalitzat la primera onada de recollida de dades de la cohort del projecte i hem publicat els primers resultats sobre vida independent, benestar emocional i qualitat de vida en persones amb discapacitat. Hem elaborat el primer informe divulgatiu sobre “Barreres i Facilitadors de la Participació en la Societat” per difondre les principals troballes del projecte. 

Pel que fa al fòrum del projecte, ja hi podem trobar més de 800 publicacions sobre més de 250 temàtiques diferents. Destacar també per finalitzar que el passat mes de maig es va organitzar la Primera Jornada PARTICIPA al CaixaFòrum de Barcelona, on es van presentar els resultats i es va debatre sobre algunes de les troballes del projecte. Com a continuació d’aquesta jornada es va elaborar el primer informe de resultats del projecte, publicat a finals d’aquest 2023. Finalment, s’han previst i planificat els recursos necessaris per completar la segona onada de recollida de dades i el seu anàlisi per als propers 2 anys. 

El CaixaFòrum Barcelona va acollir el 17 de maig, la primera jornada PARTICIPA en un acte dedicat als 2.000 voluntaris del projecte, en què es van presentar per primera vegada i es van debatre alguns dels resultats obtinguts després de més de 2 anys de recollida de dades.

A més, en una taula rodona moderada per Joan Saurí, psicòleg de l’Institut Guttmann i Investigador Principal del projecte PARTICIPA. Juntament amb Maria Petit, ambaixadora de la Fundació Adecco i activista pels drets de les persones amb discapacitat; Siscu Prat, tècnic en accessibilitat i membre de l´associació Amputats Sant Jordi; i Montse García, responsable d’Accessibilitat i Participació de la Fundació Ecom, van debatre sobre alguns dels resultats que ha donat el projecte a través de qüestionaris i fòrums. Entre ells, que el 62,6% de les persones amb discapacitat tenen dificultats per accedir a domicilis de familiars i/o amics, que el 28,8% considera que el seu mitjà de transport no és suficient per mantenir una feina i ser un treballador responsable i que el suport principal recau en la família, en lloc de professionals.