2023 PACIENTS I FAMÍLIES

Participació i inclusió social i hospitalària

Participació social

El Programa de Participació i inclusió Social i Hospitalària ofereix activitats lúdiques, artístiques i d’entreteniment, adreçades als pacients i a les seves famílies.  El propòsit del Programa de Participació i Inclusió Social Hospitalària és afavorir la confortabilitat dels pacients atesos i del seu entorn socioafectiu, a través d’una oferta d’activitats d’oci, artístiques, socioeducatives i centrat en l’atenció a la persona. 

Dins d’aquest programa es fomenta la participació ocupacional en activitats artístiques, lúdiques, socioeducatives i psicosocials; promovent la proactivitat, les relacions socials de suport, cohesió entre famílies i pacients, el respecte i la sensibilització a la diversitat funcional.

Què significa participació ocupacional? Involucrar-se en la feina, el joc o les activitats de la vida diària que formen part del context sociocultural d’un i que són desitjades o necessàries per al benestar d’un mateix.

En les activitats programades l’any 2023 han participat més de 2.400 persones. 

En total s’han dut a terme 100 sessions diferenciades entre activitats internes, externes, celebracions i activitats dinamitzades per els voluntaris del Institut Guttmann.

L’ajuda i participació del programa de voluntariat, ha sigut una peça clau en el desenvolupament del programa d’activitats ja que els voluntaris han garantit una dinamització d’èxit.

Avaluació i feedback

Les activitats de grup aporten una satisfacció molt plena als participants. Així ho podem veure en les 173 enquestes de satisfacció recollides al llarg de l’activitat del Programa de Participació i Inclusió Social i Hospitalària l’any 2023, en les que s’han obtingut els següents resultats:

Pregunta sobre el tracte rebut per  part de la animadora sociocultural

Pregunta sobre el tracte rebut per els voluntaris

Pregunta sobre la freqüència amb la que repetirien l’assistència a les activitats del programa de Participació i Inclusió social hospitalària.

Activitats

A continuació compartim algunes de les activitats realitzades:

Tallers de manualitats

Tallers dinamitzats per l’animadora sociocultural i amb l’ajuda dels voluntaris de l’institut Guttmann on es realitzen diferents treballs manuals, ja sigui per decorar la sala d’animació per alguna festivitat propera o  treballs manuals que realitzen per ells.

Tardes de cinema

Visualitzem un pel·lícula a la sala d’animació, per poder gaudir d’una estona de desconnexió.

Tallers de xocolata

Un cop al mes ve el Raül (Xocolater de Taradell) i es realitzen diferents tipus de tallers tots relacionats amb el xocolata o algun tipus de postre, tematitzant el taller segons la celebració o la temporada.

Cuencos tibetanos

Sessió de relaxació amb “cuencos tibetanos” en mans d’un professional extern en aquesta tècnica.

Taller de ioga

Sessió de ioga en mans de l’associació “Ioga sense fronteres”, la qual participa amb fundacions de persones en situació vulnerable o de risc social, centres penitenciaris, escoles, grups de dones, etc. 

Jugar per jugar

Taller de jocs de taula de la seva mà, on els pacients i familiars van provar, gaudir i aprendre a través del joc cooperatiu i en equip.

Exposició quadres Lluis Navarro

Lluis Navarro va venir a realitzar una petita explicació del seus quadres sensorials acompanyat de la seva filla que va ser participant del programa de TV “La Voz” i va oferir una actuació musical.

Taller de costura

Des de l’associació “La Almohada del Corazón” i l’àrea d’animació es va realitzar un taller de costura per a familiars i pacients.

Exposició blanc i negre

Va venir l’artista Xavier Riu a fer una petita mostra de la seva exposició de quadres en blanc i negre.

Que seré quan sigui gran ? (sessió per adults i conta contes per a infants)

L’autora del llibre va venir a l’institut Guttmann a realitzar la presentació del seu llibre infantil, tant als adults com as infants, en aquest segon cas amb una activitat de conta contes.

A més, vam celebrar a l’hospital algunes dates especials amb pacients i famílies, de les que destaquem:

Carnestoltes

Vam celebrar la festa de Carnestoltes amb els adults i també amb els infants que van gaudir de l’actuació de la companyia Animacions Jajejijoju; un espectacle amb jocs, música, globofexia i molt més.

Diada de Sant Jordi

Com a activitat setmanal el mes de març i abril es van dissenyar i preparar roses de St. Jordi que, finalment, es van repartir per tot l’hospital.

Revetlla de Sant Joan

Per celebrar la festa de sant Joan va venir el D.S Carles es va poder gaudir de musica en directe i de les típiques coques de sant Joan.

Castanyada

Es va fer una festa a la sala d’animació amenitzada per el D.S Carles amb musica en directe amb castanyes i moniatos.

Festa de Nadal

Amenitzada per la boia teatre i el seu espectacle “els reis mags d’orient i la reina Gaspara”, els infants van poder gaudir d’una tarda plena de regals sorpreses i xocolata desfeta, com a voluntaris també van venir els col·laboradors de AMG per repartir pelutxos per a tots i totes.

Per als adults, amb els voluntaris de l’institut Guttmann es va fer una rua per totes les unitats d’hospitalització, desitjant unes bones festes i repartint les postals que els institut i escoles han fet per nosaltres.